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Anagyrus pseudococci (Girault) (Hymenoptera: Encirtidae) under laboratory conditions. Adult parasitoids
           require food sources such as nectar, pollen, honeydew, hemolymph and other nutrients based mainly on
           carbohydrates so as to meet their needs: locomotion, longevity and fertility, enabling them to improve their activity
           as pest control agents. In this context, the availability of the appropriate food in a commercial fruit production
           system plays a decisive role in its effectiveness. The introduction into Chile (2007) of Anagyrus pseudococci (Girault)
           (Hymenoptera: Encirtidae) a parasitoid of Planococcus citri (Risso) (Hemiptera: Pseudococcidae), was done in an

           integrated pest management project in citrus. This prompted the evaluation of the effect of feeding the parasitoid
           different carbohydrates and proteins, on the longevity and fertility in laboratory conditions. The diets evaluated
           corresponded  to 7 foods based on carbohydrates and proteins: i) 100% bee honey, ii) NecDew , iii) 20% sugar
                                                                                                  TM
           solution, iv) fresh pseudococcid honeydew, v) honey + soy milk, vi) honey + Planococcus citri hemolymph, vii)
           honey + yeast  and viii) water (control). The results of the study showed that all diets offered to adults of A.
           pseudococci had a positive effect, they increased longevity and fecundity compared to control (water). Diets with
           100% honey, and sugar solution NecDew™ 20%, achieved the highest increase in longevity of adults (males and

           females). Diet with honey + yeast, increased fertility of A. pseudococci, similar to treatment with NecDewTM and
           20% sugar solution.


           Key words: Anagyrus, parasitoidism, diets, pseudococcids





        INTRODUCCIÓN



        El control de pseudocóccidos en cítricos es realizado   a la fecundidad y supervivencia (Jervis y Kidd, 2004).
        principalmente mediante el uso de insecticidas del tipo   Las fuentes de alimento utilizadas son el néctar floral o
        neonicotinoide, organofosforado y otros de reciente     extrafloral, polen, mielecilla, hemolinfa u otros nutrientes
        incorporación en el mercado (González, 2011; Ripa et    basados en hidratos de carbono (Cabello y Vargas 1985;
        al., 2008). Las especies de pseudocóccidos presentes en   Jervis y Kidd, 2004).  Sin embargo, en el ecosistema frutal
        cítricos se encuentran asociados algunos depredadores y   del tipo monocultivo existe escasez del recurso alimenticio
        parasitoides, no obstante, ocurre una escasa regulación de   para los parasitoides adultos, como fuente de energía
        las poblaciones a nivel de campo en huertos comerciales   y nutrientes que les permita mantener la capacidad de
        sometidos a aplicaciones de insecticidas de síntesis.   búsqueda e incrementar la oviposición y/o parasitoidismo.



        Durante el año 2007, Centro Regional de Investigación La   Los parasitoides adultos utilizan el néctar de las plantas
        Cruz del Instituto de Investigaciones Agropecuarias (INIA),   y la mielecilla producida por algunos insectos del
        introdujo desde Israel el parasitoide Anagyrus pseudococci   orden  Hemíptera, para satisfacer  sus requerimientos
        (Girault), como controlador biológico de Planococcus citri   energéticos  de  locomoción,  longevidad  y fecundidad
        (Risso). Es sabido que los parasitoides adultos requieren   (Wäckers, 2005).  Este efecto, ha sido estudiado en varios
        secreciones de plantas, mielecilla de insectos y hemolinfa   parasitoides, como Trichogramma sp., (Cabello y Vargas,

        de insectos para su mantención y requerimientos en      1985; Sood and Pajni, 2006),  Leptomastix nr.  epona
        especial reproductivos, los que difieren en su aporte   (Walker) (Haque y Copland, 2002), Encarsia formosa Gahan






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