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ABSTRACT


           Postharvest treatments to control physiological and pathological disorders in lemon fruit. Physiological
           and pathological disorders of lemons (Citrus limon (L.) Osbeck) are the main causes of quality losses during shelf
           life leading to high economic losses. This experiment studied the effect of innovative postharvest chemical
           treatments [Fortisol Ca (FoCa), Fortisol CaPlus (FoCaPlus), Philabuster (PHI) y Ortocil (ORT)], and their combinations,
           by immersion (30 s), to control decay, chilling injury and red blotch in lemon fruit. The influence of a preharvest
           application of Fortisol Ca (1%) over the trees was also studied. Lemons washed with tap water were used as control
           fruit (CTRL). Lemons were stored for 33 d at 7 °C, which simulated a long storage and transportation period,
           followed by 5 d at 22 °C of retail sale period, simulating then a prolonged shelf life. The PHI + ORT treatment
           completely avoided pathological disorders after both shelf life periods. FoCa and FoCaPlus reduced chilling injury

           and red blotch. The incidence of such physiological disorders was even highly reduced when combined FoCa and
           FoCaPlus with PHI + ORT treatments were used. In particular, the combination of PHI + ORT + FoCaPlus completely
           avoided the incidence of chilling injury and red blotch. In conclusion, a combined postharvest treatment of PHI +
           ORT with FoCa/FoCaPlus highly reduced, or even avoided, physiological disorders (chilling injury and red blotch),
           minimizing mass losses, in lemon fruit during long storage and transportation, and retail sale periods extending
           its shelf life.

           Key words: calcium salts, chilling injury, red blotch




        INTRODUCCIÓN



        El limón (Citrus limon (L.) Osbeck) es una fruta que se   ozono, pretratamientos o curados térmicos, radiación
        consume en todo el mundo principalmente como            UV-C, etc.), biológicos (levaduras, mohos y / o bacterias)
        condimento o ingrediente en zumos de frutas. La         o combinaciones de ellos (Artés, 1995, 2000; Artés-
        apariencia externa de los limones es crucial en el mercado   Hernández y Artés, 2008; Ben-Yehoshua, et al., 2000;
        fresco en el momento de la elección por el consumidor. En   Martínez-Jávega, 2004;  Parra,  et al., 2014).  La aplicación
        consecuencia, se estima que los limones desperdiciados   de tratamientos precosecha también es interesante para
        por baja calidad visual y/o trastornos patológicos      reducir los trastornos surgidos durante la vida poscosecha.

        (principalmente  Penicillium  spp.) son aproximadamente
        del 20%. Por tanto, resulta de gran interés el uso de técnicas   Las lesiones por frío y la mancha roja son trastornos
        de postcosecha que preserven la calidad de los limones   fisiológicos de los limones, que pueden provocar
        durante su vida de postcosecha (Martínez-Hernández et   importantes pérdidas económicas, debido a la baja calidad
        al., 2015). Los tratamientos postcosecha aplicados al limón   visual de los limones comercializados. El fruto del limón
        pueden ser químicos (sales de calcio y aluminio, Imazalil,   es muy sensible a la temperatura de almacenamiento por
        Tiabendazol, 2-fenilfenol, ceras naturales, fitoalexinas,   debajo de los 12 °C, apareciendo síntomas de daño por
        aceites esenciales, etc.), físicos (manejo de temperatura,   frío (Artés, et al., 1981; Guillén-Miró, 1978). Estos síntomas
        humedad relativa, atmósferas controladas y modificadas,   se agravan cuando los frutos se sacan del almacenamiento






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