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ABSTRACT
Postharvest treatments to control physiological and pathological disorders in lemon fruit. Physiological
and pathological disorders of lemons (Citrus limon (L.) Osbeck) are the main causes of quality losses during shelf
life leading to high economic losses. This experiment studied the effect of innovative postharvest chemical
treatments [Fortisol Ca (FoCa), Fortisol CaPlus (FoCaPlus), Philabuster (PHI) y Ortocil (ORT)], and their combinations,
by immersion (30 s), to control decay, chilling injury and red blotch in lemon fruit. The influence of a preharvest
application of Fortisol Ca (1%) over the trees was also studied. Lemons washed with tap water were used as control
fruit (CTRL). Lemons were stored for 33 d at 7 °C, which simulated a long storage and transportation period,
followed by 5 d at 22 °C of retail sale period, simulating then a prolonged shelf life. The PHI + ORT treatment
completely avoided pathological disorders after both shelf life periods. FoCa and FoCaPlus reduced chilling injury
and red blotch. The incidence of such physiological disorders was even highly reduced when combined FoCa and
FoCaPlus with PHI + ORT treatments were used. In particular, the combination of PHI + ORT + FoCaPlus completely
avoided the incidence of chilling injury and red blotch. In conclusion, a combined postharvest treatment of PHI +
ORT with FoCa/FoCaPlus highly reduced, or even avoided, physiological disorders (chilling injury and red blotch),
minimizing mass losses, in lemon fruit during long storage and transportation, and retail sale periods extending
its shelf life.
Key words: calcium salts, chilling injury, red blotch
INTRODUCCIÓN
El limón (Citrus limon (L.) Osbeck) es una fruta que se ozono, pretratamientos o curados térmicos, radiación
consume en todo el mundo principalmente como UV-C, etc.), biológicos (levaduras, mohos y / o bacterias)
condimento o ingrediente en zumos de frutas. La o combinaciones de ellos (Artés, 1995, 2000; Artés-
apariencia externa de los limones es crucial en el mercado Hernández y Artés, 2008; Ben-Yehoshua, et al., 2000;
fresco en el momento de la elección por el consumidor. En Martínez-Jávega, 2004; Parra, et al., 2014). La aplicación
consecuencia, se estima que los limones desperdiciados de tratamientos precosecha también es interesante para
por baja calidad visual y/o trastornos patológicos reducir los trastornos surgidos durante la vida poscosecha.
(principalmente Penicillium spp.) son aproximadamente
del 20%. Por tanto, resulta de gran interés el uso de técnicas Las lesiones por frío y la mancha roja son trastornos
de postcosecha que preserven la calidad de los limones fisiológicos de los limones, que pueden provocar
durante su vida de postcosecha (Martínez-Hernández et importantes pérdidas económicas, debido a la baja calidad
al., 2015). Los tratamientos postcosecha aplicados al limón visual de los limones comercializados. El fruto del limón
pueden ser químicos (sales de calcio y aluminio, Imazalil, es muy sensible a la temperatura de almacenamiento por
Tiabendazol, 2-fenilfenol, ceras naturales, fitoalexinas, debajo de los 12 °C, apareciendo síntomas de daño por
aceites esenciales, etc.), físicos (manejo de temperatura, frío (Artés, et al., 1981; Guillén-Miró, 1978). Estos síntomas
humedad relativa, atmósferas controladas y modificadas, se agravan cuando los frutos se sacan del almacenamiento
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REVISTA DE CITRICULTURA 1 (1). 2020.